Borettslag eller sameie? Vurderer dere å rehabilitere?

Riktig vedlikehold er viktig. Mye av dagens boligmasse ble bygget i årene 1950-1970 og de ble bygget med andre krav enn det vi har i dag. Mange borettslag og sameier har et vedlikeholdsetterslep. Manglende vedlikehold gjør at boligenes standard avviker mer og mer fra dagens krav, noe som kan føre til at verdien på boligene synker. Det bør være et av styrets viktigste oppgaver å påse at alle borettslag og sameier har god oversikt over vedlikeholdsbehovet.

Start kartleggingen tidlig og planlegg godt

Før du vurderer hva som må gjøres bør du sette deg inn i eiendomsmassens vedlikeholdsbehov. Dette krever et stykke forarbeid. Det er lurt å begynne med å kartlegge bygningens alder og stand. Kanskje er det kun nødvendig med enklere vedlikehold av deler av bygningsmassen. Kartleggingen kan også vise at det er behov for en rehabilitering. En fasaderehabilitering er mer omfattende og krever høy faglig kompetanse på flere områder.

For å kartlegge vedlikeholdsbehovet hos dere kan du følge vår enkle punktliste under:

  • Siste endringer:
    Når ble det sist gjort vesentlige endringer? For eksempel. etterisolering, vindusutskiftnIng etc.

  • Hva er bygningens nåværende tilstand?
    Hvordan ser fasaden ut?
    Er bygget av murpuss; se etter misfarging, avskalling, spekker og sår. Er bygget av teglsten; se etter saltutslag og legg merke til om mørtelen mellom steinene er smuldret bort? Når overflaten flasser er årsaken at vann har trukket inn i fasaden gjennom sprekker og riss. Når dette skjer løser vannet opp underlaget fra innsiden. Dersom vannet fryser utvider det seg og dette skaper trykk og spenninger i underlaget ettersom vannet sprenger seg frem. Da vil man se at overflaten sprekker mer og mer og malingen vil flasse av. Dersom fasaden har begynt å slippe puss og større biter er det et tegn på at det har gått for lang tid siden fasaden sist ble vedlikeholdt eller at det er utført feil vedlikehold.

  • Takrenner og nedløp
    Se etter etter skader rundt takrenner og nedløp. Takrenner og nedløp er utsatt for vær, vind og ikke minst mye vann. Dette gjør at materialene slites ned over tid og særlig skjøtene er utsatt for lekkasjer. Dersom nedløp eller takrenner lekker vil vannet treffe fasaden igjen og igjen og det vil oppstå skader på fasaden.  

  • Vinduer
    Når bør vinduer skiftes? Vinduer har en levetid på 20 år. Er vinduene eldre en 20 år bør man absolutt skifte til nye vinduer. I tillegg til at gamle vinduer både står for et stort varmetap og kan ha råteskader inneholder mange av isolerglassrutene fra 1965 til 1975 miljøgiften PCB som nå er forbudt. PCB er forbundet med alvorlige helsefarer som fosterskader, kreft og nedsatt fruktbarhet. Du kan sjekke hvor gamle vinduene ved å sjekke avstandsskinnen mellom glassene, der er produksjonsåret preget inn.

Bruk gjerne vår enkle guide når du skal vurdere om vinduene bør skiftes: Trykk her

  • Loft
    Kalde loft skal være kalde. Det er viktig å undersøke at luftingen på loftet fungerer som den skal og at det ikke tidligere er gjort arbeider hvor luftespalter i gesimsen er tettet igjen. Da kan det oppstå problemer med fuktighet som igjen fører til mugg og sopp.

  • Kjeller
    Se etter fuktighet i kjelleren. Kjellere er ofte utsatt for fuktproblemer. Ved dårlig lufting vil det oppstå mugg og sopp. Det finnes flere ulike løsninger for å unngå fukt i kjelleren.

  • Ventilasjon
    Gamle ventilasjonssystemer er ikke konstruert for å tåle dagens levemåter. Vi bruker boligene våre på en annen måte i dag. Blant annet tilfører vi mer fukt i boligene våre ved at vi dusjer oftere og tørker klær inne. Fukten blir værende i boligen og legger seg på de kaldeste flatene som for ekempel yttervegger og vinduer. Når disse utsettes for fukt over tid vil det dannes mugg og sopp.

  • Arbeidene kan være søknadspliktige
    En enkel tommelfingerregel er: dersom endringen vil medføre vesentlig endring av bygningens utseende, må det søkes om tillatelse. Du bør undersøke om bygningen står på byantikvarens liste. Det kan du gjøre her på Byantikvarens nettsider, følg linken: https://byantikvaren.no/gul-liste/

  • Enova støtte
    Enova har virkemidler som kan benyttes både av profesjonelle boligbyggelag/boligselskaper, og beboere i disse. Det er viktig å sette seg grundig inn i kriteriene før man begynner en søknadsprosess: https://www.enova.no/privat/borettslag-og-sameier/


Arbeidenes omfang

Hvor omfattende det er å gjennomføre en rehabilitering av eiendomsmassen din avhenger av hva du ønsker å gjøre. Omfang og tidsbruk vil variere fra prosjekt til prosjekt. Vi i Aspira kan bistå og komme med verdifulle innspill i hele prosessen fra kartlegging til utførelse. Vi har lang og bred erfaring og kan tilby kompetansen du trenger for å følge trygg i prosessen. Vi leverer gode og kvalitetsmessige løsninger som varer.

Vi starter alltid med en befaring og et møte med kunden. Med bakgrunn i bygnings tilstand og kundens ønsker og behov kommer vi med forslag til løsning.  Det kan være alt fra enklere vedlikehold, vedlikehold av deler av bygningsmassen men også større arbeider som etterisolering, dør- og vindusutskifting og/eller totale fasaderehabiliteringer.

Ta kontakt med oss og kom i gang med prosessen!